Retropop ’15

Vorige week Zaterdag mocht ik voor de tweede keer op Retropop fotograferen. Het was helemaal uitverkocht, 15.000 mensen! Vorig jaar was ik best zenuwachtig, zo’n groot evenement, dan wil je gewoon super foto’s maken. Dacht dat het deze keer wel minder zou zijn, maar als je dan op de vrijdag ervoor een rondje met Henk Timmer en de andere fotografen (Bob Woelders, Lute Kiers, Peter Timmer, Ries Boogert) over het terrein loopt en ziet wat er allemaal weer staat, dan krijg ik kippenvel en komen de zenuwen weer boven. Gezonde spanning is denk ik beter 😀

Na de rondleiding besloot ik nog even een rondje over de camping te lopen. Er was net een bbq gaande. Mensen zaten gezellig in de grote tent of lekker voor hun eigen tent. De sfeer was top! Heel gezellig en gemoedelijk gewoon. Later op de avond was er speciaal voor de campinggasten een optreden van Justuzz geregeld. Ik wilde eigenlijk al een tijdje naar huis (moest nog een appeltaart bakken voor Bob Woelders), maar het was zo gezellig, dat ik nog even ben blijven hangen. Zit er serieus over na te denken om volgend jaar ook maar een plekje te reserveren op de Retropop camping!

Zaterdag… ‘s Morgens vroeg mijn tas gepakt. Camera’s en lenzen, genoeg accu’s en opslagkaartjes, all area pas, poncho… check check check! Op naar Retropop! Eenmaal daar, toch nog iets vergeten, grrr… Oorplugs, niet onbelangrijk als je pal voor al die boxen staat. Gelukkig was ik ruim op tijd en kon ik nog even heen en weer rijden. Eenmaal terug, zag ik de eerste festivalgangers al op het terrein. De echte die-hards gillend en rennend naar het Hoofdpodium, het Univé-podium, waar de Belgische band Clouseau de kop af stak. Alhoewel dat toen nog anderhalf uur duurde… maar goed, zij hadden in elk geval een plekje helemaal vooraan 😀

Omdat er dit jaar drie podia waren, hadden we de taken verdeeld. Peter en ik waren verantwoordelijk voor het fotograferen van de bands op het Future- stage podium, Bob en Ries voor het Nederpoppodium. En alle vier konden we tussendoor ook bij het Univé podium (hoofdpodium) fotograferen. Lute was hoofd verantwoordelijk voor de Vip-, Univé- en de De Groot tent. Maar mocht het zo uitkomen, dan konden we alle vijf overal wel fotograferen, zolang we onze eerste prioriteit maar hadden gefotografeerd.

De dag vloooog voorbij. Wat is het toch gaaf om die twee tot drie nummers in de pit te mogen fotograferen. Alle artiesten zo dichtbij…. die dan ook nog nummers van vroeger zingen… live, waar ik altijd kippevel van kreeg… Zoals OMD bijvoorbeeld.. Maid of Orleans… Dan kan ik echt wel janken, zo mooi vind ik het. En natuurlijk Armand met The Kik… Met “Ben ik te min”, fantastisch gewoon! Sommigen hadden wat kritiek op Armand, beetje zielig zo’n oude man….? Maar dat vond ik helemaal niet! Hij had goede teksten en het ideaal wat die man heeft, prachtig! Wat dat betreft had ik me ook helemaal prettig gevoeld als hippie in de jaren ’60.

Ook Van Dik Hout vond ik super! Had ze al eens mogen fotograferen in Theater de Muzeval voor Poppodium Apollo, Stil in mij blijft gewoon fantastisch! En dan natuurlijk Sir Tom Jones. Ongelofelijk hoe deze man nog een hele show neerzet. Wat een stem ook nog! Hij had weliswaar het tempo van het nummer Sex Bomb iets aangepast, maar ik vond het daardoor niet minder mooi. En deze dan van Ed Kowalczyk… Top!

Douwe Bob en Jett Rebel kende ik nog niet zo goed… je ziet en hoort ze wel voorbijkomen op TV en radio, maar eigenlijk had ik nooit echt de tijd genomen om er naar te luisteren. Ik was dan ook wel erg nieuwsgierig naar een live optreden van deze twee op het Future-stage podium. Wat was dat super goed en wat een energie! Vooral Jett Rebel, die knalt gewoon van’t podium af en Douwe Bob… erg mooie muziek! En ik bleef maar kijken naar zijn handen en die gitaar, magisch gewoon. Twee verschillende typjes, twee soorten muziek, twee fantastische muziekanten om naar te kijken en te luisteren!

Kan zo wel even door gaan, er waren nog zoveel fantastische bands! Maar bovenstaande sprongen er voor mij gewoon uit die dag. Voor alle andere informatie en foto’s van de andere bands kun je gewoon even een kijkje nemen op www.retropop.nl. Daar vind je alles over bijv. de retropop-camping, de retropop-crew, Rondé, Afterpartees, ABC, Het Goede Doel, de Nits en Rob de Nijs. En natuurlijk de foto’s die er gemaakt zijn van alle festival-gangers!

En nog even over de retropop-crew… Ik ken ze natuurlijk niet allemaal, al die vrijwilligers en bedrijven waar Retropop niet zonder kan. Wat geweldig zoals zij zich weken van te voren al inzetten om alles op te bouwen en te organiseren, maar als alles weer voorbij is ook alles weer af te breken en op te ruimen. Zoals deze kanjer, Elze Alberts van What Elze (verantwoordelijk voor de bediening tijdens Retropop in het Univé House, de VIP tent en de VIP tent van De Groot), de studenten van hotelschool Stenden, toppers Cobi Dekker en Bert Werkman, verantwoordelijk voor de lekkere catering achter de schermen en Interstage voor  het opbouwen en afbreken van alle podia. Johan Lubbers (voorzitter Zalavolbate), Harwin de Jonge (artiestenhandling, via No Limit Events), Henk Timmer (secretaris Zalavolbate), Richard de Groot (penningmeester Zalavolbate), Erik Stevens (chief planning op- en afbouw Retropop), Rene Klein, Anton von Pickartz, Rene Grummel, Dinand Ebbinge en Alexander Bosman. Echt helemaal super hoe al deze mensen zo’n mooi evenement neerzetten! 

Voor volgend jaar kun je alvast 4 juni in je agenda blokkeren, dan organiseert Zalavolbate Retropop 2016. Nu alweer benieuwd naar de artiesten die dan gaan komen! Maar nu eerst nog een paar beelden van Retropop 2015, even nagenieten nog 🙂 (Mocht je alle foto’s die ik gemaakt heb willen bekijken, dan kun je hier klikken. Ze staan er nog niet allemaal op, maar dat komt in de loop van de volgende week nog wel.)

Contact

info@carolapaas.nl

Ruinerbrink 218

7812 RN Emmen, Drenthe

The Netherlands

Check beschikbaarheid

Maanden als april mei, juni

en septeber zijn altijd snel vol!

Check hieronder mijn beschikbaarheid.